WiFi: 5 Tips voor veiliger werken

Posted in Automotive, Dutch, Mobile computing, Security

WiFi: 5 Tips voor veiliger werken

Iedereen gebruikt WiFi netwerken. En bijna iedereen weet dat het zeker niet de veiligste manier is om online te werken. Omdat het bijna overal (gratis) beschikbaar is staan maar weinig mensen stil bij de gevaren. Stel dat je deze gevaren kon omzeilen en veel veiliger met WiFi online kon werken, zou dat niet geweldig zijn? In dit artikel 5 Tips om veiliger te werken met WiFi.

 

Deze blog is gebaseerd op een artikel in Lifehacker. Ik vat het hier samen en help je met 5 simpele en effectieve ‘to-do’ tips om veiliger te werken. Voor gedetailleerde “how-to’s” klik hier.

Secure your Wi-Fi

Secure your Wi-Fi

Tip 1: Zet sharing (bestanden delen) uit

De meeste computers en laptops hebben bestands- deling standaard aan staan maar mensen gebruiken het vrijwel nooit. Heel af en toe thuis maar niet als ze onderweg zijn.

Door een publiek profiel aan te maken kun je je laptop ‘leren’ om bestandsdeling uit te zetten als je op een publieke werkplek bent. Vergeet trouwens niet Apple OSX, ook hier moet bestandsdeling uit worden gezet. Op deze manier voorkom je dat anderen je bestanden kunnen benaderen. Zorg er ook voor dat je ‘network discovery’ uit hebt staan.

Tip 2: Zet je firewall aan

Het blijft me verbazen hoeveel computers nog draaien zonder dat de standaard Windows of Mac firewall actief is. Soms omdat het in de weg zit en mensen het daardoor uit zetten en vergeten weer aan te zetten. Maar vaker is het gewoon onzorgvuldigheid.

Zorg dat je firewall altijd aan staat en aan blijft voor inkomend verkeer. Zo voorkom je heel eenvoudig ongewenste toegang tot je computer. Overweeg om je firewall ook voor uitgaand verkeer aan te zetten. Dat is iets meer werk maar met de poorten 53 (dns), 123 (ntp), 80 (http) en 443 (https) kom je een heel eind.

De oplettende lezer mist hier poort 25 van smtp (mail). Kijk hiermee uit want dat is een populaire poort onder hackers om spam mail te versturen. Een webversie van mail als Outlook 365 verdient de voorkeur. Zorg iig dat je firewall meldingen (notifications) weergeeft zodat je precies weet welk programma welk poort probeert te gebruiken.

Tip 3: Gebruik https en SSL

Deze tip is vrij simpel. Als je met Facebook, LinkedIn of een andere site werkt dat vertrouwelijke data nodig heeft zoals wachtwoorden, gebruik dan altijd https en niet http. Https is veilig en gebruikt een certificaat en encryptie om je data te beschermen. Google heeft onlangs haar zoek algoritme gewijzigd en websites die https gebruiken scoren nu hoger in de zoekresultaten. Dus zie je meer en meer sites met https.

Https is natuurlijk verplicht voor Internet bankieren en webshops. Als je op een https site komt wees er zeker van dat de certificaat behoort aan de website zelf. Als je de zoekbalk groen ziet oplichten dan weet je dat er een extra check is gedaan op identiteit.

Aandachtspuntje voor Lifehacker: jullie https certificate is niet valide. Als je lifehacker.com intoetst kom je gewoon uit op de http verbinding ipv https. Probeer dat maar en je ziet een grote rode X door https staan in de adresregel. Dat betekent dat het certificaat of verlopen is, of bijvoorbeeld niet vertrouwd. Kom op jongens !  😉

Als je dit op een webshop of andere site ziet waar je je gegevens moet invoeren: wegwezen en blijf weg. Kans is groot dat het dan om een besmette site gaat.

Tip 4: Gebruik een Virtual Private Network (VPN)

Dit is een belangrijke tip en zal je bij het gebruik van WiFi aanzienlijke voordelen geven op het gebied van beveiliging. Simpel gezegd creëer je door een VPN te gebruiken een aparte onzichtbare netwerk binnen Internet waardoor je beschermd bent tegen hackers.

CyberGhost is een voorbeeld van een gratis VPN dienst en het is opvallend eenvoudig in het gebruik, hoewel ik altijd aanraad om na een proefperiode gewoon te betalen voor dit soort diensten. Met 8 tot 15 euro per maand vallen de kosten ook voor een particulier te overzien.

Tip 5: Schakel WiFi en Bluetooth uit als je ze niet gebruikt

Bedenk dat je hiermee behoorlijk bespaart op je batterij van je laptop, tablet of mobiel, het gaat gewoon langer mee. WiFi en Bluetooth uitzetten is ook de allerbeste manier om ongeautoriseerde toegang tot je apparaat te voorkomen. Immers als Wifi of Bluetooth uit staan is toegang onmogelijk.

De meeste tablets en smartphones laten je Bluetooth en WiFi met één simpele swipe aan of uitzetten.

 

Hoe gebruiken jullie op de zaak WiFi op een veilige manier? Welke maatregelen hebben jullie daarvoor genomen? Laten jullie WiFi gasten toe op je netwerk of is dit een gescheiden netwerk? En welke van de maatregelen die jullie genomen hebben maakte het grootste impact op de beveiliging denk je? Laat het onze lezers weten in het commentaarveld hier beneden. 

Interessant? Leuk? Deel het!

Hoe blijf ik op de hoogte? Met de tweewekelijkse update!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *