Windows 10: wordt dit ‘m nou echt?

Posted in Applicaties, Auto branche, De Cloud, Dutch, Mobiele computing, Security

Windows 10: wordt dit ‘m nou echt?

Windows 10 is sinds eind juli dit jaar beschikbaar. Zelfs nu, ruim 2 jaar na de introductie van Windows 8, is versie 8.x geen succes gebleken. Bedrijven blijven liever bij Windows 7.  Beter om iets wat nog niet stuk is met rust te laten, niet waar? Wat gaat Windows 10 ons brengen? Waarom zouden we sowieso moeten opwaarderen? Blijf lezen en lees waarom dit keer Windows 10 wel eens een groot verschil kan gaan maken.

 

De Start knop is terug

Eerst de simpele dingen: de vertrouwde Start knop is terug. En dat maakt voor veel mensen een behoorlijk verschil. Niet als kopie van het Windows 7 Start Menu maar toch is het concept van een start menu paneel gewoon weer terug. Het ontbrekend Start Menu in Windows 8.1 was overigens niet onoverkomelijk. Veel bedrijven leverden software waarmee je alsnog een Start Menu kon installeren, bijvoorbeeld Stardock systems.

Die hebben we getest en het werkte heel behoorlijk. Dus zelfs als het Start Menu nieuwe stijl in Windows 10 niet voldoet aan de verwachtingen is dat geen showstopper, er zijn genoeg alternatieven. Nog geen Windows 10? Kijk naar deze demo.

What will Windows 10 bring us?

What will Windows 10 bring us?

Niet meer exclusief voor tablets en smartphones: desktop computers en laptops zijn net zo belangrijk

Dit is een heel belangrijke verandering / verbetering. In 2013 verwees ik hiernaar in dit artikel  over waarom ik Windows 8 niet aanraadde voor zakelijk gebruik. En het heeft geholpen 😉  En nu doet Windows 10 eindelijk wat versie 8.x niet deed: het detecteert het apparaat waar het op draait en past op intelligente wijze zijn interface er op aan.

Slimme aanpassing, want voorlopig blijven pc’s en laptops net zo belangrijk als smartphones en tablets. Zeker in de zakelijke markt.

Gratis update voor Windows 7 en 8.x gebruikers

Windows 7 en 8 gebruikers kunnen opgelucht adem halen: net zoals bij Apple Mac OSX zal de upgrade gratis zijn. Dit wordt wel beperkt tot het eerste jaar. Dat is weer een slimme zet van Microsoft want het stimuleert Windows 7/8.x gebruikers actief om te upgraden binnen een relatief kort tijdsbestek.

Overigens zullen bedrijven die Windows 7/8 Enterprise draaien een Microsoft SA overeenkomst moeten hebben om naar versie 10 te kunnen upgraden. Voor hen is de upgrade dus niet gratis.

Cortana virtual assistant

Net zoals Apple’s Siri, heeft Windows 10 ook een ‘virtual assistant’, Cortana genaamd. Klinkt een beetje als een automodel vind ik persoonlijk, maar dat terzijde. Lijkt een aardige extra, zal denk ik voornamelijk op mobiele apparaten gebruikt worden, samen met stemherkenning. Onlangs heb ik wat gestoeid met Google’s spraakherkenning op de iPad en ik was zeer aangenaam verrast over de nauwkeurigheid in het herkennen van commando’s. Wie weet worden virtual personal assistants als Cortana echt populair in de toekomst.

De Nummer  1 reden waarom Windows 10 echt een verschil zou kunnen maken

Er is één reden waarom Windows 10 met name voor consumenten mijns inziens een groot verschil zou kunnen maken en dat is HoloLens. Ik was behoorlijk onder de indruk van het concept. Lijkt ‘n beetje op Google Glass maar dan veel krachtiger. En niet afhankelijk van een mobiele telefoon als ‘host’. Blijkt dat Microsoft hier al jaren hard aan werkt.

Deze bril of eigenlijk ‘goggle’ een soort oversized zonnebril, draait op Windows 10. Het bevat een CPU, GPU en een HPU (Holographic Processing Unit) en is dus zelfvoorzienend. Stel je eens de mogelijkheden voor van HoloLens in de bouw of architectuur.

HoloLens voegt data, informatie en beelden realtime toe aan de omgeving wat je in de bril ziet. Klinkt saai maar is dat zeker niet. Dit apparaat zou – samen met slimme marketing – weleens de katalysator kunnen zijn voor brede acceptatie van Windows 10. Eerst door consumenten en wat later door bedrijven. Kijk eens naar deze video: 5 things you need to know about HoloLens uitgelegd in minder dan twee minuten.

 

Laat ons svp weten hoe je denkt over Windows 10 en de HoloLens. Denk je dat Windows 10 echt het verschil zal maken en sneller omarmd zal worden dan Windows 8? En waarom wel of niet? We stellen erg prijs op je feedback, laat het ons en onze lezers weten in het commentaarveld hier beneden. 

Interessant? Leuk? Deel het!

Hoe blijf ik op de hoogte? Met de tweewekelijkse update!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *